Novi Sad
04.02.2015.
09:38 > 10:00
Roditelji dece koja pohađaju novosadske vrtiće i dalje aktivno učestvuju u nabavci osnovnih higijenskih sredstava i materijala za rad jer je "Radosno detinjstvo", prema rečima nadležnih, u najtežoj situaciji u poslednjih 10 godina.
  • Mama

    06.02.2015 10:14
    Tepih
    za dežurnu sobu nisu kupili svi roditelji vrtića Vendi nego roditelji dece cija je to soba. Znači nas 24 roditelja su dala novac. Sada smo prikupili novac za duseke. Verujte mi nije mi zao. Moje dete voli da ide u vrtic, voli svoje vaspitačice. Ovim putem bih im se javno zahvalila obema.
  • 05.02.2015 18:06
    porodilje i trudnice tužne u radosnom
    a šta mislite koliko košta vaspitačice trudnoća u radosnom detinjstvu??? ne donose kući ni dinar mesecima, nema bolovanja i na kraju, da su ih samo čuvale, ispadoše humanije prema tuđoj deci, nego prema svojoj koju nemaju kako da prehrane!!!
    kakve pare za opremanje?? našile smo se igračaka i nakaširale kutijica, gde su naše plate bagro alava???
  • 04.02.2015 19:53
    Svima "briznim" i "zadovoljnim" roditeljima,,,
    Citam ovo i ne verujem sta čitam, pitajuci se stalno kako vas nije strah da svoje dete poverite vaspitacima koji ce vam "upropastiti" dete, nece se brinuti o njemu niti ga necemu nauciti? Kako se niste toliko drznuli, pa svoje dete ispisali i uplatili mu adekvatnih 200 eura, u privatnom vrticu, i ucinili humano delo svima onima koji verujuju vaspitacima i poverili bi im rado svoju decu,a ne mogu jer ste svi vi nezadovoljni zauzeli mesta za sitne pare, i sada pljujete po najhumanijoj profesiji na planeti. Da li ste se ikada zapitali koliko vremena i koliko kvalitetno provodite sa svojom decom, ili da se bolje izrazim, koliko vremena provedete razmasljajuci kome da ih ostavite da sa vama ne budu? Da li ste se ikada zapitali da isti ti vaspitaci sa vasom decom provedu vise vremena i da im je vrtic drugi dom? Izracunajte u toku dana koliko sati su sa vama a koliko sa vaspitacima. Da li ste se zapitali sta su potrebe vase dece, ili se samo brinete kako da ga egzistencijalno zbrinete? I na kraju, zelim da pitam da li ste se zapitali koliko poznajete svoje dete zaista, ali i da vam kazem, da svaki vaspitac poznaje dete iz svoje grupe boje od vas samih! Pa, tako eto vam ideje o cemu da razmisljate umesto da pljujete po onima koji vam decu paze, uce, razvijaju intelektualno i sa njima napreduju, koji ih vole, i koji svoj rad i veci deo dana poklanjaju upravo vasoj deci, i to ne za platu samo, nego zato sto su profesonalci i vole svoj posao. Ne zaboravite da vaspitanje vaseg deteta pcinje kod kuce, da treba da se bavite svojim detetom, i pustite one koji im grade put da to i dalje rade. Ovo napisah podstaknuta komentarima koji nisu na mestu, i upuceno je roditeljima koji su nezadovoljni.
  • 04.02.2015 18:01
    @Stoka
    Menadzment, ljudski resursi sa diplomom kozarskog tehnicara neka ode na praksu u nemacku na godinu dana pa nek´ svrne posle sa uverenjem o izvrsenoj praksi iz ljudskih resursa pa rasporedjuje roditelje koji ce sta da rade, posto Radosno detinjstvo "nema" sluzbu odrzavanja, higijene a uskoro "nece" imati ni vaspitacice. Naravno, vaspitacice kao noseca struka, to ce obezbediti "tetak Dragana iz Vjeternika" naravno private. Jos samo da vidimo cifru koju ce grad presipati u privatne dzepove.
    I na kraju @Stoka-o (verovatno iz menadzmenta), molim Vas da mi navedete jednu aktivnost iz Vaseg opisa radnog mesta koju dosledno obavljate na dnevnoj bazi. Hvala unapred!
  • Sanja

    04.02.2015 17:54
    Cena vrtica
    Roditelji placaju 3.000 a Grad jos 11-12.000, za jaslice 15.000.
    Pomnozite, dakle, oko 150 evra mesecno po detetu sa brojem dece u grupi (u nasu je upisano 43!).
    Meni njihova racunica nikako nije jasna.
  • Zorana

    04.02.2015 17:27
    Cena vrtica - istina i zablude
    Moram da ispravim one koji misle da vrtic kosta 20E. Radosno detinjstvo po detetu na racun dobija oko 180E. 20% te sume plate roditelji, a 80% se uplati iz gradskog budzeta, dakle svi mi. RD se kao institucija nakrao para decenijama unazad. Ovo stanje je rezultat toga sto niko tada, a ni sada za to ne snosi odgovornost, sto se namnozilo neproduktivnih i nepotrebnih dugova i 'primaca plata' . Nemojmo stalno vrteti pricu 'a sta bi za te pare'. Pare su dovoljne, vise nego pristojne, samo se njima podmiruje sve osim onog sto cini ovu ustanovu: vaspitaci i deca.
  • Grazdanin Pokorni

    04.02.2015 17:17
    Nismo ovo birali ali...
    Voleo bi da vidim nekog od vas prepametnih kako bi radio sa 35-40 dece u grupi sa dva vaspitaca ?!?!?!?

    Svi vi kao radite a vecina dece izlazi iz vrtca u 14 sati...pa kakvo je to radno vreme onda?
    Aha, babe i dede dolaze po njih? Pa sto ih oni ne cuvaju onda kad su dokoni? Njima ne morate da placate nista.

    Vi ste se najednom iz opanaka preselili u cipele. Mrzi vas sto zivite. Sta je problem uraditi nesto za taj vrtic?

    Nisam ja kriv sto nam je sistem naopak, sto svi kradu. Od Slobe do Vucica bez iznimaka. Koga god da pomenem sve je isto.
    Jel imate resenje? Otpustili bi nekoga? KOGA? Cetvrtina dece se upise PREKO VEZE u vrtic? Ne lupetajte bezveze nego ako imate nesto pametni da kazete - kazite. Imam ja resenje: dovedite stranca i dajte mu moc i vlast. Kraj.
  • 04.02.2015 17:00
    osnovna škola
    a posle vrtića nastavak iste priče i u osnovnoj školi....
  • stoka

    04.02.2015 16:09
    odgovor
    Svima vama koji niste stoka dajete vise za cigare mesecno nego za vrtic,budite realni ako niste izvolite deta u privatni vrtic pa eto vam divote sto svi trazite vezu da bi ubacili dete u Radosno neznam zasto, vi to bolje znate a mi smo stoka pa ne znamo kao u prestonici nasoj 10.000 vrtic pa izvolita a ne 3.000 pa se jos i to ne plati istina rukovodstvo je ne sposobno i to je zalosno ali ni grad nije bas nesto raspolozen kao osnivac ipak su to deca u pitanju nasi mali sugradjani...jedna od nebuloza kaze se ovako zaposleni nece dobiti platu jer u gradskom sekretarijatu ili gde vec nerade dve gospodje koje su na nekim danima pa plata nemoze da prodje ipore stoke u toj ustanovi ima i postene i vredne marve anonimusu koji rade a inace su isto tako roditelji i imaju decu Anonimusu jedan.
  • Deki

    04.02.2015 15:35
    Svi znate JAVNI podatak da je ustanova "Radoscno detiljsvo" najveći gubitaš i državna firma sa najvećim viškom zaposlenih(i kod ove i kod prethodne vlasti), kad se ovo zna, onda ova vest zvuči malo drugačije!!!
    Da tačno je, da smo plaćali krečenje sobe, tepih, dvd player, svake godine platimo igračke koje donese deda mraz ali one ostaju u vrtiću, o radnim sveskama, knjigama(naravno odeđenog izdavača) i papirima i bojicama... da ne pričam. Onda čudni "izleti" tu u okolinu na neki salaš za 3000din...i slično.
    Ovo je samo jedna ustanova za stranačko podkusurivanje i ubacivanje svojih kadrova da ništa ne rade a plate primaju.
  • 04.02.2015 15:31
    Proverite i bivši Upravni odbor na čijem čelu je bio kadar SPO.
  • 04.02.2015 15:13
    ...
    Zaposlite jos na desetine menadzera da bi upravljali roditeljskim akcijama krecenja, popravljanja namestaja, tehnike... a dogodine i par majki domacica koje mogu da kuvaju za rucak deci. Naravno, svo NEmenadzersko osoblje (odrzavanje, kuhinja, spremace...) na dobos. U stvari, i vaspitacice na biro, menjacemo se roditelji u RADOSNOM DETINJSTVU svake druge nedelje da pricuvamo decu jedni drugima a vama da placamo.
    STOKO BAHATA!!!
  • Vaspitačicaca

    04.02.2015 15:00
    Činjenice
    Prvo, ova nerealno niska cena vrtića čuva socijalni mir. Drugo, roditelji su na Savetu roditelja ustanove doneli odluku da doniraju novac po polugodištu za kupovinu materijala za rad. Treće, slobodno možete da platite 200 eura privatnim vrtićima i nećete morati da donosite sredstva za higijenu, materijal za rad niti bilo šta drugo a i deca će Vam biti u manjim grupama-izbor je na Vama. Pored ovoga postoji i nešto što se zove DRUŠTVENO ODGOVORNO PONAŠANJE iliti u ovom slučaju- kako mogu učiniti mesto u kom živimo ja i moja deca boljim mestom za život!?-mislite malo o tome.
  • Lala

    04.02.2015 14:55
    ovaj..
    Vucicev rezim, sta god dotakne upropasti...
  • @kuc kuc

    04.02.2015 14:32
    "Boro S. odradio poso' i ošo' kao gospodin bez da ga je iko išta pitao."

    E, bar da je оtišao. Nije. Ostao je, kao "savetnik". To su te "napredne reforme".
  • KOmša

    04.02.2015 14:11
    troje iz Kalimera
    Dakle... troje dece mi je išlo u vrtić u Novom Sadu. Znamo kako je sve jadno, vlast presipa iz šupljeg u prazno, pa se preliva i odliva, vrtići preživljavaju itd.
    Normalno da smo davali za sve što treba i šta je razumno... ne mogu očekivati od gladne vlasti i političara da odvoje od svojih usta za tuđu decu.
    Sve se kupovalo, bojice, papiri, vlažne maramice, klima uređaji i štošta. Nije mi žao nič.
    Vaspitačice su bile odlične, fine, pametne i kulturne žene, sa kojima smo bili prezadovoljni... i rado se ispozdravljamo kada se sretnemo u gradu.
  • Mama

    04.02.2015 13:54
    Predškolska
    Da je samo 200din... U pripremnoj predškolskoj grupi: po 500 din u prvom i drugom polugodištu za obnovu vrtića, po 300 din za nabavku materijala: sveske, olovke, gumice... Onda u oktobru 880din za radne listove, pa u decembru 600din za igračke, predstavu, sliku... i to sve ne bi bio problem, ali od 1. septembra se izmenjalo jedno 20-tak (bukvalno) vaspitačica... niti deca znaju ko su im vaspitači, a ni roditelji... A pripremna grupa, gde treba da se navikavaju na rad, na školsku disciplinu, ukinuli su im spavanje baš zbog toga... Nemam ništa protiv pomoći vrtićima i protiv same ustanove, ali da im je organizacija oko osoblja očajna - jeste. U grupu su nam stavili devojku iz uprave, koja pre toga nikad nije radila u grupi, nema nikakvo iskustvo! A predškolci...
  • Građanin

    04.02.2015 13:44
    ...
    Samardžić B. bivši partijski direktor Radosnog detinjstva je ojadio ovu Ustanovu za više generacija Novosadskih mališana unapred.
  • 04.02.2015 13:33
    Sramota
    Osim duga od 125% meni duguju i 90.000 dinara tj. sva bolovanja od oktobra 2013. godine koja NISU jos isplatili. Zvala sam socijalno, kazu cekaju papire od "Radosnog detinjstva", a oni mi u upravi spustaju slusalicu kad zovem da pitam za svoj novac!!!
    Na bolovanju sam, jer mi je dete bolesno, a za sirup i lekove na tzv. beli recept ( znaju svi roditelji to ) se da mnogo para plus 65%, pa sad vidite. I ne trpajte zaista sve nas u isti kos, jer svuda, kao sto neko napisa iznad, ima i radnika i neradnika. Sta biste Vi gospodo u ovakvoj situaciji? Tuzili ih? Pevali? Podizali kredit, uzimali kreditnu,isli u minus, jer nemate za hleb, a kamoli nesto drugo???
  • 04.02.2015 13:04
    Očekujem da se uskoro zatraži od roditelja da sami dođu i čuvaju decu.
  • Milos

    04.02.2015 12:36
    Daleko od toga da branim Radosno detinjstvo, ali razmislite da li je bilo gde moguce da direktor seksualno uznemirava zaposlenicu i da onda, posto ga sud proglasi krivim, USTANOVA U KOJOJ JE ZAPOSLEN PLACA ODSTETU I SUDSKE TROSKOVE.
    DA LI TO POSTOJI JOS NEGDE?
    A to ne bi bilo moguce da odgovorni u drzavi nisu omogucili!
  • 04.02.2015 12:21
    Bilo bi OK, ali...
    Treba se podsetiti koliko su platili za Samardžićevo kriminalno poslovanje i mobing. Tu štetu treba da nadoknadi PARTIJA koja ga je postavila!
  • Lud i zbunjen

    04.02.2015 11:42
    A kod roditelja eldorado....
    Ista situacija je i u OŠ Prva Vojvođanska već godinama, bez obzira što škola nije u teškoj situaciji, čak bi se moglo reći i upravo suprotno, obzirom na prihode koje ostvaruju od iznajmljivanja sale i učionica. No, i dalje je lakše podmetnuti kukavičje jaje učiteljicama koje na svakom roditeljskom spomenu kako bi bilo dobro da donesemo ubruse, toalet papir i sl.
    A za Svetog Savu u školi narodnjaci uživo do kasno uveče. I to uživo bend, uz klopu u piće! Nadam se da su imali dovoljno ubrusa i toalet papira da se srede po završetku slavlja.
  • 04.02.2015 11:29
    dobro je da je tako...
    Dodjite u Veternik, da vidite sta sve treba za upis deteta!!!
  • 04.02.2015 11:27
    I vaspitačice imaju svoje botove...
  • Mirka

    04.02.2015 11:22
    Bila sam u situaciji da mi dete ide u vrtic u Srbiji a sada u zabaviste u Nemackoj. Ljudi, ne mozete verovati koja je razlika. Da ne govorim o kolicini i kvalitetu igracaka, ali mi ne moramo ni cetkicu za zube da mu kupimo. Ok, jeste da placamo 200 evra, ali toliko su i privatni vrtici u Beogradu, a razlika je ocigledna.
  • s

    04.02.2015 11:22
    zabavište
    Moje dete je izašlo iz te priče al to ne traje od juče..traje. Al šta bi ste vi za 2-3000 din..skoz smo ne realni u odnosu na plaćeno i dobijeno. Za novac koji date i previše se dobija . problem je 300 din mesečno ? a bolji uslovi da dete, te novce svako da sigurno na neku svoju glupost,kafu cigare...i naravno krive vaspitačice. Ne govorim o primanjima uvek je bilo ko radi radi i ko ne radi to nije zbog novca,već znaju da su ne zamenljive ..ajmo na siz pa nove sveže pa ćeš da vidiš kako će raditi i za to što dobijaju.
  • 04.02.2015 11:15
    "švrća"
    Roditelji su se dogovorili da kupe tepih u jednoj sobi, u predškolskoj grupi, a u drugoj sobi je majka jednog deteta sama sašila zavese, u mlađoj grupi... da bi posle izvesnog vremena, vaspitačice izjavile na roditeljskom sastanku da je doneta odluka na nivou da se iz soba iznesu tepisi, zavese, da igračke budu na dohvat deci...
  • Gari

    04.02.2015 11:04
    Klasična Srbija. Nije uopšte sporno što roditelji pomažu, štaviše, lepo je. Pitanje glasi: Kada će odgovarati oni koji su doveli preduzeće u ovakvu situaciju?
  • nss

    04.02.2015 10:56
    iritantno je da isti ovi roditelji koji su opleli po vaspitacicama nece da prepoznaju pravog krivca....a krivac je osnivac tj grad koji ima da plati ceci da peva sat vremena na trgu a nema da opremi vrtice....organi gonjenja koji nikada nisu prozvali i priveli cvecke koje su ojadile firmu i uvek aktuelno rukovodstvo koje gura decu u grupe dok god mogu da stanu....dragi roditelji vama je najvaznije da ubacite decu pa makar ona bila i stota u grupi a onda ide spisak vasih zamerki koji je naravno i jedino moguc iskaliti na vaspitacima jer na drugom mestu ne smete....ukinite zenama pravo na pauzu kao sto ste im ukinuli plate i ako je moguce neka one od kuce donose sve sto je vasoj deci potrebno a vikendom neka krece i uredjuju ono sto grad nece....sram vas bilo
  • Gagi

    04.02.2015 10:55
    A propo osoblja
    Ima finih vaspitacica, ali i onih koje u 6,30 kad ima svega 2-3 dece upale TV i stave ih na pola metra od njega! Sta ce deci od godinu, dve dana TV i crtaci? Mrzi ih da se bave decom to je.
  • majčica

    04.02.2015 10:54
    Nije mi teško da odnesem svaki mesec vlažne maramice, drugo ništa ni ne traže. Takođe nije mi teško da odnesem stare igračke, odštampane papire koje klinci koriste za crtanje...pa to su naša deca! Starije dete je išlo u privatni vrtić, koji je koštao 200 evra, ovaj plaćam oko 25oo (20evra), i isto su ljubazne vaspitačice i lepo rade sa decom!
  • Tanja

    04.02.2015 10:38
    deca
    Kao radnik predškolske ustanove zahvaljujem se svim roditeljima na iskazanoj pomoći našim vrtićima.Sve ove godine bili su aktivni učesnici i pomagači našem radu, kako bi njihovoj i našoj deci bilo mnogo prijatnije.
    Ne bih se složila da vaspitači po ceo dan puše i ništa ne rade i ostavljaju decu samu.Budimo fer u svakom žitu ima kukolja.Većina naših vaspitača su divni ljudi koji zaslužuju sve pohvale.Naravno, ima i onih koji ne rade svoj posao onako kako bi trebalo.Molim Vas nemojte trpati sve ljude u istu kategoriju.U svako ustanovi, firmi.. ima i radnika i neradnika pa tako i u ovoj.
    Ipak, zajedničkim radom svih zaposlenih, roditelja, dece nadamo se da će ova ustanova prevazići sve probleme na zadovoljstvo i radnika i dece i roditelja.
  • Jogi Letač

    04.02.2015 10:34
    A da se podsetimo slučaja mobinga nekog ranijeg direktora i odštete koje je Radosno detinjstvo moralo da plati u ime tog direktora. Da li je on nadoknadio iznos odštete? Koliko je litara tečnog sapuna i rolni papirnih ubrusa moglo da se kupi da nije bilo bahatog direktora kog je neka stranka tu postavila?
  • kuc, kuc

    04.02.2015 10:27
    Boro S. odradio poso' i ošo' kao gospodin bez da ga je iko išta pitao. Sada lepo roditelji donose šta treba vrtiću a grad neka vraća dugove koje je Boro napravio. Tako i treba sa glupanderima bravo Boro!
  • Šomi

    04.02.2015 10:25
    Sveti nikad
    Dete smo jedva upisali u zabavište, ali kad je uplakan došao s pričom kako će se kuvati u paklu jer je slučajno prosuo jogurt posle svetosavske predstave (alo, ljudi!) - oslobodili smo mesto za dete čiji roditelji tolerišu zatucavanje mozga. A da ne pričam da smo plaćali sve i svašta, uključujući i zvončiće za vrbicu...
  • ST

    04.02.2015 10:14
    Sramota...
    I,zanimljivo,svi cute...Sta reci,postali smo roboti...
  • Janac

    04.02.2015 10:04
    vaspitacice
    Pa nije jedini problem to sto su mala budzetska izdavanja nego je takodje problem i osoblje koje je tamo zaposleno.

    Desavalo se da vaspitacice ostave celu grupu bez nadzora i idu pa piju kafu i puse po ceo dan. Takodje teraju decu ranije da idu kuci, posto im je mala plata ili nece nista da rade sa decom i ucutkuju ih takodje uz izgovor da im je mala plata....

  • 04.02.2015 09:59
    Ovo je jedan sasvim novi nivo humanitarnih akcija. Jedno je solidarnost a drugo je majmunisanje. Pa naravno da ce roditelji da cutke podnesu taj minimalni, dodatni trosak kako bi mogli sa kakvom takvom sigurnoscu da ostave svoje dete u tim obdanistima i da odu da zarade za mesecnu pretplatu. Princip je sledeci, placas sve namete uredno a nadlezne, odrzavane institucije do zlorabe, onda se desi neki jad i cemer i onda kuku lele nismo mi krivi, nego ovi i oni pa ljudi smo pomozite. E bas necu. Ovo je bezobrazluk, na ovoliko nameta jos i porez na moral. Asja i vuk.
  • Placam ono sto traze, ali...

    04.02.2015 09:57
    Da je samo 200 dinara....
    ...nego 300 svakog meseca! No, dobro, nema veze, kad se mora mora se. Iritantna je cinjenica da vaspitacice zovu privatno roditelje telefonom van posla i nude im neke multi level proizvode alternativne medicine, valjda da zarade koji dinar. Kada u toj situaciji nisam poludela!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna